Bijen

Het belang van bijen in het leven van de mens.

Bijen zijn niet enkel die zoemende, stekende insecten die kinderen en menig ouder laten schrikken. Bijen hebben een fundamentele functie. Ze zijn namelijk de bevruchters van de bloesems. Of laat ons zeggen de overbrengers, de samenbrengers van mannelijk en vrouwelijk stuifmeel.

Zonder bijen geen bevruchting. Zonder bevruchting geen vruchten. Zonder vruchten geen voedsel...

Bijen zijn van levensbelang!

Bijen de dag van vandaag staan onder enorme stress.

Honingbijen moeten in plaats van op hun eigen honing overleven op een suiker. De, aan inhoudsstoffen complexe, honing, die naast voeding ook de bron is voor kracht en vorm in de kast, wordt uit de graten weggehaald en vervangen door dode, enkelvoudige stof, suiker.

Solitaire bijen vinden hoe langer hoe minder overwinteringsplekken en gevarieerde bloesems. Chemische bestrijdingsmiddelen vergiftigen gewassen en zijn dus dodelijk voor bijen. Om dan nog maar te zwijgen over de nadelen van zure regen, vervuilde beeklopen, fijn stof en electrosmog.  

De bij heeft het echt niet gemakkelijk!

 

Wat kunnen wij nu in onze eigen tuin veranderen om deze bijen een handje toe te steken?

Tips:

  • Vruchtbomen ipv uitheemse sierbomen: bloesems en afgevallen vruchten zorgen voor voedsel (ruim deze dus niet allemaal op!)
  • Nectarplanten aanplanten: voedsel voor bijen en vlinders
  • Gevarieerde meerlagenbeplanting: met een 7-lagen systeem creëer je een rijk biodivers geheel
  • Oude bomen laten afsterven: zo onstaan er nest- en rustplekjes
  • Bijenhotel bouwen: overwinter- en nestruimte voor vele solitaire bijen en insecten
  • Geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen: deze zijn nefast voor bijen en ook voor het milieu!

Hoe meer we afstappen van het idee dat een tuin een doods standbeeld zonder gevoel, zonder emotie, zonder leven moet zijn. Hoe dichter we tot een tuin vol leven en bruisende energie komen. Waar het voor diertjes en ook voor de mens een fijne plek is om in te vertoeven. 

Een stukje natuur waar het beleven in plaats van overleven wordt...

 

Red de bijen!!

 

Er wordt niet gauw bij stilgestaan, maar veel planten in tuincentra zijn een vergiftigd geschenk. Er bevind zich op vele planten een mengelmoes van chemische sproeistoffen die zowel voor de mens, maar zeker voor de bij en menig ander insect, dodelijk zijn.

Ik moet eerlijk toegeven, er zijn maar weinig planten beschikbaar die op een deftige (lees: natuurlijke) manier geteeld worden. En ook niet zoveel telers staan hiervoor te springen.

  • Reden: de klant legt een bepaalde eis op aan het product dat zonder het gebruik van pesticiden en andere chemische middelen moeilijk aan die bepaalde eis kan voldoen. Elke teler wil zijn product als het beste aanbieden naar wat de eisen zijn.
  • Mogelijke oplossing: Andere eisen stellen aan planten. Ipv groot, mooi recht en overdreven weelderig. Natuurlijk gegroeid, niet allemaal dezelfde vorm,geduld...

Er is dus heel wat werk aan de winkel...

Teken de petitie van Greenpeace

hier

 

Bekijk een uitzending over wat en hoe juist

hier 

 

Want net zoals dikwijls telt hier ook: "bewust aankopen en durven vragen stellen bij het product en de afkomst ervan, is de enige garantie op een duurzaam verantwoord product..."

 

Artikels

Permacultuur aanleg van een pluktuin

Hoe bouwen we een stukje tuin om, permie-style? De basis is een lapje grond, begroeid met gras of ongewenste planten. Dit stuk wordt gemaaid en het groenafval blijft ter plekke liggen om te composteren. Hierboven worden stukken karton gelegd. Mooi tegen elkaar zodat de bodem volledig bedekt is. Dit...
Lees meer

De Tuinen van eenvoud

De Tuinen van Eenvoud © Duane Elgin Revised 9/05 Een eenvoudige, sobere levensstijl is geen nieuw fenomeen. Haar wortels liggen diep verankerd in de geschiedenis en zijn terug te vinden in alle wijsheidstradities en religies ter wereld. Meer dan tweeduizend jaar geleden, in dezelfde periode dat de...
Lees meer

Verslag OpenNatuurTuinenDag

De OpenNatuurTuinenDag was een grandioos succes!! Een prachtige zonnige dag, evenzeer stralende mensen en héél, maar dan ook héél veel natuur om te ontdekken, te beleven en te proeven. De hele dag niets dan enthousiaste blije gezichten, verwonderde blikken en ooh en aah's. Zowel voor jong en oud...
Lees meer

Ecogardens

Tristan & Sabrina
Ardooisestraat 161/1
8870 Kachtem, Izegem
0495/22.54.19
BTW BE O876.388.268
info@ecogardens.be