Monocultuur meets permacultuur

20-11-2013 18:30

Voor de jaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem werd gevraagd om een voorbeeldtuintje permacultuur aan te leggen in het cultuurhuis. Dit paste in het thema rond duurzame landbouw en voeding die daar dit jaar samen met de Vlaamse Ardennen in de kijker stond.

Monocultuur meets permacultuur.

Een weinig ruimte, voorbijwandelende mensen, een voor veel mensen onbekend begrip, herfst... Dit waren enkele bepalende factoren in de keuze naar de manier van voorstelling van permacultuur.

Om permacultuur wat te verduidelijken hebben we aan de hand van 4 stappen proberen visueel duidelijk te maken hoe permacultuur in de tuin kan toegepast worden. De aanleg van een bed volgens permacultuurprincipes kan je hier terugvinden.

De invulling van het afgewerkte bedje was niet zo evident daar er in de late herfst niet zoveel groen meer voorhanden is. Gelukkig bezorgde de natuur (onze tuin en die van Bert van Het Voedselbos) nog voor voldoende aantrekkelijk en duidelijk materiaal. 

Ingrediënten tuintje: doorlevende groenten, hakhout, fruit, kruiden, wilgenconstructie, mulch, vogelhuisje, bijenhotel, wilde inheemse planten, ...

Bedankt aan Yves van VormingPlus voor de opmaak van de teksten en de samenwerking.

 

Monocultuur meets permacultuur