Permacultuur aanleg van een pluktuin

Hoe bouwen we een stukje tuin om, permie-style?

De basis is een lapje grond, begroeid met gras of ongewenste planten. Dit stuk wordt gemaaid en het groenafval blijft ter plekke liggen om te composteren. Hierboven worden stukken karton gelegd. Mooi tegen elkaar zodat de bodem volledig bedekt is. Dit dient om de hergroei van ongewenste planten tegen te houden en dit karton is na enkele maanden volledig afgebroken en omgezet door vele bodemdiertjes.

Alvorens dit hele stuk met een dikke laag compost (15cm) te bedekken maken we eerst de karton nat tot hij zompig is. Dan compost erop en ziezo, het eerste deel van ons werk zit erop. Nu enkel wachten tot Moeder Natuur haar werk doet en ons stukje klaarmaakt om op te telen... 

 

... praktische zaken voor we beginnen aan te planten.

Na enkele weken, maanden (afhankelijk van seizoen, hoeveelheid regen) raakt het stukje stilaan klaar om beplant te worden. Kijk maar eens onder de restjes karton hoeveel bodemleven en hoe los de aarde geworden is!

Tips:

 • resterende wortels uitharken - voor een goede start
 • volledig opkappen en rakelen - voor een zaaiklare bodem

Dit is best spannend, zoveel ruimte, zoveel levende aarde,

zoveel gewassen om te telen...

 

Welke planten kies ik nu?

Oei, hier wordt het wel wat moeilijker. Lijstjes worden opgemaakt, elkéén zegt z'n favoriete groente of fruit die er zeker in moet, verzamelde zaden worden erbijgehaald.

Wat was nu weer een plantengilde? Juist ja, planten die elkaar ondersteunen en versterken door groei, bloei, geur of kleur.

Enkele voorbeelden:

 • knoflook bij fruitbomen
 • bonen en pompoenen bij mais
 • kruiden bij groenten

Moet ik dan voor elke plant een gilde maken?

Neen dit is niet nodig. Zolang bepaalde gekende niet passende soorten niet samen gezet worden is zelf proberen en ontdekken de boodschap.

"Het is belangrijker slecht gezelschap te vermijden dan goede buren bij elkaar te planten ." (Bob Flowerdrew)

Permacultuur begint met observeren! Toch?

Hierzo en beperkt lijstje met planten die niet samen horen.

 • knoflook bij bonen
 • paprika en radijs
 • tomaten bij sla

Aan de hand van onze gekozen planten gaan we dus kijken wat bij elkaar kan en gaan we planten en zaaien dat het een lieve lust is. Eénjarigen, tweejarigen en doorlevende planten. Bomen, struiken en klimmers. Hoe gevarieerder we tewerk gaan hoe meer we bijdragen aan een grotere biodiversiteit. Wat dan weer gelijk staat aan minder gevoelig voor ziektes en minder vretende insecten.

 

Hulp bij het aanmaken van plantengildes.

Websites:

Boeken:

 • Bob Flowerdew: Combinatieteelt
 • Fransje de Waard: Tuinen van Overvloed

Te velde:

 • Tristan Dewaele - Ecogardens 

Artikels

Permacultuur aanleg van een pluktuin

Hoe bouwen we een stukje tuin om, permie-style? De basis is een lapje grond, begroeid met gras of ongewenste planten. Dit stuk wordt gemaaid en het groenafval blijft ter plekke liggen om te composteren. Hierboven worden stukken karton gelegd. Mooi tegen elkaar zodat de bodem volledig bedekt is. Dit...
Lees meer

De Tuinen van eenvoud

De Tuinen van Eenvoud © Duane Elgin Revised 9/05 Een eenvoudige, sobere levensstijl is geen nieuw fenomeen. Haar wortels liggen diep verankerd in de geschiedenis en zijn terug te vinden in alle wijsheidstradities en religies ter wereld. Meer dan tweeduizend jaar geleden, in dezelfde periode dat de...
Lees meer

Verslag OpenNatuurTuinenDag

De OpenNatuurTuinenDag was een grandioos succes!! Een prachtige zonnige dag, evenzeer stralende mensen en héél, maar dan ook héél veel natuur om te ontdekken, te beleven en te proeven. De hele dag niets dan enthousiaste blije gezichten, verwonderde blikken en ooh en aah's. Zowel voor jong en oud...
Lees meer

Ecogardens

Tristan & Sabrina
Ardooisestraat 161/1
8870 Kachtem, Izegem
0495/22.54.19
BTW BE O876.388.268
info@ecogardens.be