Stage van 6de jaar natuurbeheer 2013

14-10-2013 22:32

Vijf studenten krijgen een eerste praktische kennismaking met permacultuur. Er zal een stukje tuin onder handen genomen worden en er wordt in groep een ontwerp uitgewerkt. Dit is een eerste samenwerking met de landbouwschool van Oudenaarde en belooft een boeiende ervaring te worden!

Aanleg van een sleutelgattuin.

Vijf stagairs en één begeleider. Wat een fijne combinatie!

Twee mooie herfstdagen vormden de perfecte basis voor een introductie in permacultuur. Jonge gasten van net geen 18 deden een praktische ervaring op over hoe met de natuur samen te werken. Beginnend met de observatie van een ecologische tuin en doordenkend over wat er nu net anders is, begonnen we aan een wat eens boeiende en leerrijke ervaring zou worden...

Het bouwen van een sleutelgattuin is gemakkelijk en leuk. Je creeërt verhoogde bedden voor kruiden of groenten en schept een stukje natuur die zowel voor mens als dier leuk en interessant is. Het gebruik van materialen die lokaal of herbruik zijn is een plezier om mee te werken. Ongeloofelijk welk nut oude dingen nog kunnen hebben! Ook het ontwerp is heel leuk. Simpel om uit te voeren, best goedkoop mits voldoende herbruik en ook een heel mooi resultaat dat net eens iets anders is dan zomaar een stukje gazon.

Het geheel biedt dan ook veel meer dan een monotoon stukje tuin. Op deze 100m² is er voor elk wat wils! Kruiden voor de keuken of de thuisapotheek, groenten om de lekkerste gerechten van te maken, besjes om van te smullen tijdens een spannende ontdekkingstocht... Maar dit is niet alles. Ook de natuur pikt hier z'n graantje mee. Door het toevoegen van enkele diervriendelijke objecten wordt dit tuintje opeens een plekje dat een goeie bijdrage levert aan de biodiversiteit hierin en zelfs voldoende voor omliggende stukjes.

Een bijenhotel, een vogelvoederplank, planten met eetbare bessen en zaden ...

Welkom in dit kleine paradijsje! 

 

 

Fotogalerij: Bouwen van een sleutelgattuin