Ecotuindagen Velt

 
23 april 2016 ... lichte paniek, opeens, opgemerkt dat we niet ingeschreven zijn voor de Velt Ecotuinendagen 2016. 
Oei, wat nu te doen? 
Zoveel tuin om te tonen, zoveel infomatie om te verspreiden, zoveel schoons om te delen. 
 
Een tuin hoort een plek te zijn waar mensen samen komen, waar mensen rustig kunnen vertoeven, op het ritme van moeder Natuur haarzelve...
 
Een tuin hoort ook een plek te zijn, waar mens en dier kunnen in én van leven, met voedsel voor elk, met nestplaats voor elk, leefbaar voor ieder wezentje, allen met respect voor elkaar. 
 
Hoe dit kan? Wij helpen graag mee om inzichten te geven, om dogma's te doorbreken, om in grotere systemen te denken en om zo onze Aarde duurzamer te bewonen.
En ook bedanken we hierbij de mensen van Velt nog eens extra, omdat we toch nog mogen meedoen dit jaar!
 
Wat valt er te beleven en wanneer juist?
 •  Ontdekkingstocht op eigen gevoel doorheen de tuin 
 •  Biologische drankjes en gebak te verkrijgen
 •  11u15 - 13u30 - 16u30: Info-rondleiding met Tristan van Ecogardens. Hoe beginnen met, en waarop te letten bij de aanleg van een permacultuurtuin.
 •  15u-16u: Landschapshealing met Haro Wijnsouw.  Inleiding van een half uurtje omtrent bomen en hun energie. Eventuele boekvoorstelling.
 •  Op elk uur: Kiemgroenten zelf kweken met Dries Nuyttens van Neteru.
 • Eetbare planten verkoop 
Wees welkom van 10u tot 18u. We ontvangen en inspireren jullie graag :-)
 
Hier de link naar de website van Velt om meer ecotuinen te kunnen ontdekken!

Programma: uitleg bij de workshops en infostanden:

 
 •  Tristan van Ecogardens spreekt: Hoe begin je nu juist aan een ecologische tuin opgebouwd volgens permacultuurprincipes? Wat is nu juist  zonering en welke functies en elementen kan je integreren om van je eigen tuin een echt levend, bruisend stukje Natuur te maken. In groep  wandelen we door de tuin om de blauwdruk van onze tuin te verkennen. We kijken door de planten heen en zoeken de opbouw van deze tuin. Waar let  je op, wat is belangrijk of wat nét niet, welke systemen komen we tegen en wat zijn hiervan de voordelen? Voor éénieder die permacultuur wat beter  wil leren kennen, en dan vooral naar de aanleg en opbouw van de tuin toe.

 
 •   Haro  van Haro Wijnsouw  landschapsheling spreekt: Een tuin heeft een hart. Net als een mens, een dier, een boom of een geheel landschap is er een plek in de tuin waar de energie en het gevoel zich gaat concentreren. Hier komt alles samen en wordt het evenwicht gevonden. We gaan in deze korte workshop op zoek naar het hart van de tuin van Sabrina en Tristan.

  Aansluitend een korte boekvoorstelling "De Bezielde Aarde" van Haro Wijnsouw

   

 
 •  Dries van Neteru spreekt: Kiemgroenten zijn eenvoudig te kweken en ze zijn voor mij de basis van een gezond voedinspatroon. Naast de vele  mineralen en vitamines zitten ze ook boordevol anti-oxidanten en nog belangrijker vol enzymen.  Enzymen zijn noodzakelijk bij ontelbare  biochemische processen (bv. het verteren en opnemen van onze voeding) en als we er voldoende uit de voeding halen, moeten we er zelf minder  aanmaken. Dit betekent ENERGIEWINST. Een aantal mensen weten hoe ze kiemgroenten kweken, maar vaak is het toch zoeken naar een praktisch  systeem, waardoor het gemakkelijk vol te houden is.  Aan de stand toon ik een aantal van deze systemen die voor mij goed werken. 

 

 •  Verkoopstand i9 bottleNaast zuurstof, voeding, beweging en zon, is WATER één van de vijf noodzakelijke voorwaarden om te leven én samen vormen zij  de basis om een gezond milieu te creëren voor onze cellen. De vraag is echter steeds WELK WATER dan het meest geschikt is om te drinken. Het  antwoord dient te zijn: VITAAL WATER. De i9bottle zorgt dat u steeds vitaal, levend water ter uwer beschikking hebt. Voor uzelf, uw naasten, uw planten,  uw huisdieren,... U kan meer informatie vinden over het hoe en waarom op www.i9bottle.eu of www.i9bottle.com en ook over de betekenis van de kleuren van  de flessen. Deze fles hoort gewoon bij een preventieve aanpak van een blijvende of toenemende gezondheid! Ook hier wordt de mogelijkheid geboden tot  meer informatie over het voordeel voor uw gezondheid door het gebruik van de fles en er is ook een mogelijkheid tot aankoop. Om de betaling vlot te laten  verlopen is het handig als u beschikt over de bancontact-app die u gratis kan installeren op uw smartphone. Een link vindt u hier: Bancontact - Is de Bancontact-app gratis?

 

 •  Verkoop eetbare planten: Aanbod van doorlevende eetbare planten. Denk aan: Kiwibes, Appelbes, Junibes, Mispel, Moerbei, Rozenbottel, Kornoeltje,  kruisbes, aalbes, druif, roodvruchtige appel, roodvruchtige peer, blauwe bes, kaki, persimoen, eetbare meidoorn, pawpaw,...

 
 •  Aanbod diverse biologische dranken, inclusief tuineigen appelsap. Alsook biologisch gebak van Bioshop De Zonnebloem.

 

 

Artikels

Permacultuur aanleg van een pluktuin

Hoe bouwen we een stukje tuin om, permie-style? De basis is een lapje grond, begroeid met gras of ongewenste planten. Dit stuk wordt gemaaid en het groenafval blijft ter plekke liggen om te composteren. Hierboven worden stukken karton gelegd. Mooi tegen elkaar zodat de bodem volledig bedekt is. Dit...
Lees meer

De Tuinen van eenvoud

De Tuinen van Eenvoud © Duane Elgin Revised 9/05 Een eenvoudige, sobere levensstijl is geen nieuw fenomeen. Haar wortels liggen diep verankerd in de geschiedenis en zijn terug te vinden in alle wijsheidstradities en religies ter wereld. Meer dan tweeduizend jaar geleden, in dezelfde periode dat de...
Lees meer

Verslag OpenNatuurTuinenDag

De OpenNatuurTuinenDag was een grandioos succes!! Een prachtige zonnige dag, evenzeer stralende mensen en héél, maar dan ook héél veel natuur om te ontdekken, te beleven en te proeven. De hele dag niets dan enthousiaste blije gezichten, verwonderde blikken en ooh en aah's. Zowel voor jong en oud...
Lees meer

Ecogardens

Tristan & Sabrina
Ardooisestraat 161/1
8870 Kachtem, Izegem
0495/22.54.19
BTW BE O876.388.268
info@ecogardens.be